Är schack bra för hälsan?

Svaret är ja – det är de flesta forskare överens om. Schack håller hjärnan aktiv om man så bara löser schackproblem hemma i soffan. Dock är sociala interaktioner i utmanande aktiviteter det som framför allt hjälper hjärnan, och vad är mer socialt och utmanande än en schackmatch?

Förmågan att lösa problem ökar föga förvånande med regelbundet schackspelande och studerande. Vissa forskare påstår att schack även kan bromsa Alzheimers men alla är inte överens om det. Något alla är eniga om är att det i alla fall inte skadar!

<p>Något som alla bra schackspelare behöver är ett gott minne och en förmåga att planera och förutse framtiden i viss mån. Många som tidigare var ganska oorganiserade i sitt vanliga liv har vittnat om att de blivit mycket bättre på att planera vardagen efter att de satsat på schack. Att det åtminstone hjälper minnet och förmågan att se flera drag framåt är det få som motsätter sig. Förberedelse och en plan brukar hjälpa i en schackmatch och att den insikten skulle sprida sig till andra delar av ens liv låter inte särskilt långsökt. Att hålla kropp och hjärna i trim brukar vara ett smart tips för ett mer balanserat liv.