Magnus Carlsen

Magnus Carlsen föddes 1990 i Tønsberg, Norge. Han har varit högst rankad i ELO-rankingen sedan 2011 och är den första schackspelaren i historien som hållit alla de tre största titlarna: VM i klassisk schack, snabbschack och blixtschack.

Spelstil

Carlsens största styrka som schackspelare brukar sägas vara slutspelet. Slutspelet är framför allt viktigt i snabb- och blixtschack där man oftast bara har en handfull sekunder kvar när matchen väl når så långt. Han anses också vara mästare i positionering och att förutse var styrkor och svagheter finns i både sin egen och motståndarens situation. Som alla andra världsmästare har han såklart en stark kämpaglöd och vinnarskalle. Han har i flera intervjuer påpekat vikten av motion och träning och han själv drar slutsatsen att det definitivt bidragit till hans starka uthållighet i längre matcher. Många schackspelare pratar ibland om hur fysiskt svårt det är att koncentrera sig i en match på 5-6 timmar, men Magnus Carlsen tycks inte ha det problemet.

Eftersom Magnus Carlsen är den högst rankade, och har varit under många år, är han medveten om att många analyserar hans stil för att hitta luckor i hans spel. Han kontrar detta genom att spela flera olika öppningsmönster så att motståndare aldrig riktigt vet vilken sorts stil han ska spela. Där många andra världsmästare och stormästare i vissa fall kan definieras med olika öppningar som de kör oftare än andra, så är det väldigt svårt att göra samma sak med Magnus Carlsen. Hans spelstil är helt enkelt för varierad och universell för att beskriva med bara ett ord – och det är antagligen det som är receptet till att han varit på toppen så pass länge.

Utanför schackkarriären

Som alla världsmästare i schack, läggs större delen av hans liv på schack. Men han har även hunnit med att bland annat jobba som modell mellan sina träningssessioner. Han äger också Play Magnus AS som utvecklat en app som heter Play Magnus. Det är en AI som baseras på alla kvarlevande matcher som Magnus någonsin spelat sedan 5 års ålder. Det gör det möjligt att spela mot Magnus under olika åldersperioder. Bland schackentusiaster anses appen vara en intressant idé med potential för träning, men mest är det en kul grej. Är man seriös med att träna genom AI finns det bättre alternativ som är utformade för det syftet.