Garri Kasparov

Garri Kasparov har som många andra världsmästare en mycket intressant historia. Han var världsmästare 1985 till 1993 och PCA-världsmästare 1993-2000. Det är lite komplicerat att ranka världsmästaren mellan 1993 och 2006 eftersom schackvärlden splittrades i två organisationer som båda arrangerade sitt egna VM. Han var hur som helst i toppen. När schackentusiaster diskuterar vem som historiskt sett varit den mest dominerande spelaren är Kasparov ett vanligt förslag. Hans spelstil beskrivs som väldigt aggressiv i öppningen och väldigt lugn och harmonisk, med fokus på bra positionering i mittenskedet.

Första världsmästartiteln som 22-åring

Kasparov vann titeln första gången 1985, men hade en oförglömlig final året innan. 1984 ställdes han mot mästaren Karpov där slutresultatet blev 5-3, detta efter 48 matcher. Hela 40 matcher slutade med andra ord oavgjort. Matchen utspelades under en period på fyra och en halv månad och blev därmed den längsta VM-finalen genom tiderna. 1985 fick Kasparov sin revansch och vann med 13-11. Kasparov mot Karpov skulle visa sig bli en lång rivalitet och de möttes under flera officiella matcher efter detta.

Händelsen 1984 skapade en konflikt mellan Kasparov och högsta schackorganisationen FIDE. Kasparov menade att FIDE hade för stor makt och att spelarna behövde mer insikt och makt kring FIDE:s arbete. Det resulterade i en splittring av schackvärlden som höll i sig i över 10 år.

Livet efter schack

Kasparov blev politiskt aktiv efter sin schackkarriär. När Boris Jeltsin avgick som president och Vladimir Putin tog över, var Kasparov till en början hoppfull kring Rysslands framtid. Detta ändrade sig dock snabbt och Kasparov är numera mycket Putin-kritisk och har till och med suttit i fängelse för att ha protesterat utan tillstånd. Han har i sin bok med den långa titeln “Winter Is Coming: Why Vladimir Putin and the Enemies of the Free World Must Be Stopped” jämfört Putin med Hitler.

Kasparov ställde upp som kandidat i Rysslands presidentval 2007, men tog så småningom av olika anledningar tillbaka sin kandidatur. I övrigt är han mycket kritisk mot Donald Trump, framför allt mot Trumps vilja att utveckla samarbetet med Putin.

Böcker

Kasparov har både skrivit böcker om politik och schack. Hans mest kända bokserie om schack är My Great Predecessors. I dessa böcker går Kasparov igenom världsmästare i historien som han själv inspirerats av. Böckerna tar både upp direkta schackdiskussioner, men de är också samtidigt en slags biografi över personerna. Bokserien har hyllats av både kritiker och schackspelare och rekommenderas för alla som har intresse för schack.