Bobby Fischer – uppgång och fall

Bobby Fischer var inte den första amerikanen att vinna schack-vm. Faktum är att den allra första, officiella vm-turneringen arrangerades redan 1886. Vinnare då blev Wilhelm Steinitz som föddes och växte upp i Prag. I modern tid är det dock Bobby Fischer som skakade om schackvärlden mitt under kalla kriget.

USA mot Sovjetunionen

Är du schackentusiast är det nästan garanterat att du åtminstone hört talas om hans karriär och sorgliga livshistoria. Fischer var ett excentriskt schackgeni som var världsmästare mellan 1972 och 1975. Han krossade Boris Spassky i finalen med oddsen emot sig. Sovjetunionen satsade stenhårt på schack och Boris hade ett helt team bakom sig medan Fischer studerade ensam.

Finalen 1972 gick dock inte så smidigt som arrangörerna kanske hade hoppats på. Fischer hade rykte av att vara svår att kommunicera med och han ställde ofta omöjliga krav i sista sekund – och hotade med att inte spela om inte allt gick hans väg. Det var allt från fel typ av ljus, högljudda kameror och andra småsaker. Fans världen över ställde in sig på att matchen inte skulle bli av, men till slut spelades matchen på Reykjavik på Island där Fischer, efter ett antal matcher utspridda över flera veckor, till slut stod som segrare.

I USA blev Fischers vinst mot den “sovjetiska maskinen” en symbol för USA och kraften av dess fokus på individualism. Han blev över en natt känd i hela landet, vilket visade sig påverka honom negativt. Han var en privat person och hade generellt svårt att diskutera andra ämnen än schack – det syns om inte annat i de många tv-framträdanden han gjorde på dåtidens “talkshows”.

Kaosartat liv efter VM-vinsten

Tyvärr gick det snabbt utför för Fischer. Inte långt efter finalen gick han med i den kristet fundamentalistiska kyrkan Worldwide Church of God (idag kallad Grace Communion International). Att han sökte sig till en extrem religiös grupp – vissa kallar det en sekt eller kult – är kanske inte så svårt att förstå. Han var ensam, deprimerad och sökte desperat efter svar på livets frågor. Det är ofta exakt den typ av person som dras till kulter.

Han lämnade till slut religionen och började istället studera konspirationsteorier. Efter 11 september-attacken uttryckte han sig mycket antisemitiskt och antiamerikanskt i ett ungerskt radioprogram. Det var det som till slut blev sista spiken i kistan – han hade gått från nationalhjälte till avskydd galning.

Mycket hände därefter, men efter många om och men fick han medborgarskap på Island – det land som tacksamt hade tagit emot honom för världsmästerskapen många år tidigare. Han levde ut sina sista dagar i Reykjavik och dog några år senare, 64 år gammal. I schackvärlden kommer han alltid ha en legendarisk status och hans matcher analyseras och uppskattas än idag. Fischer var knappast den första schackvärldsmästaren som hade psykiska problem, men antagligen den mest kända och tragiska.