Lära dig spela schack?

En stor majoritet av alla människor på jorden kommer någon gång under sin livstid i kontakt med schack, på ett eller annat vis. Det kan vara antingen genom att titta på den populära TV-serien “The Queen’s Gambit“, eller genom att dedikera en stor del av sitt liv till spelet och utmana sig själv att ständigt bli bättre. Men för de allra flesta handlar det om en hobby och ett tidsfördriv.

Till en början

Ibland är det inte lätt att veta var man ska börja när man vill lära sig någonting nytt, och schack är inget undantag. Det finns dock en mängd olika kurser som man gå, både fysiskt och online. Det varierar om dessa kostar eller om de är gratis, men generellt sett så räcker det gott och väl med de som är gratis när man precis börjar, så att man kan lära sig grunderna. Först lite senare, när man ger sig på mer avancerade strategier, kan det vara värt att betala för att låsa upp lite extra material och kurser.

Att flytta sina pjäser

Många kommer i början att stöta på att det finns “specialdrag” som enbart går att göra om vissa omständigheter är uppfyllda. I dessa fall kan det vara bra att få lite flytthjälp till sina pjäser så att man vet hur man ska tänka till nästa gång. Dessa drag kan tyckas vara förvirrande i början, även om man har fått flytthjälp vid ett tidigare skede. Träning ger färdighet som man säger.

Flytta ett bräde

Ibland händer det att man spelar ett fysiskt parti med någon där man gör ett drag per dygn. Dessa partier kan ta väldigt lång tid och det är faktiskt inte helt osannolikt att man under denna period kanske kommer att flytta. Att anlita rätt flytthjälp kan då vara bland det viktigaste som finns på listan. Man vill inte att denna flytthjälp ska välta ett bräde med ett pågående parti, utan man vill att de ska ta hand om detta på ett lugnt och fint sätt.

Gör därför din research innan du anlitar flytthjälp – läs recensioner, prata med företaget och så vidare. Helt enkelt bilda dig en god helhetsuppfattning kring den flytthjälp som du har tänkt att anlita.

Enklaste sättet att gå till väga är att först inhämta en offert, så man på förhand vet ungefär hur mycket det kan tänkas kosta. Då väljer man helt enkelt det arbete som passar bäst in på ens situation, tunga möbler eller ömtåligt gods osv.

Ta spelet till en ny nivå

För vissa så blir schack väldigt stort. Det kan till och med vara så att det blir mer eller mindre en livsstil och de börjar spela schack professionellt. I dessa fall så har man tagit spelet till en helt ny nivå och man har samlat på sig väldigt goda kunskaper och erfarenheter.

Spelet är väldigt lockande för många då det kan spelas av alla, tillsammans med alla. Ålder spelar ingen roll, fysiska förutsättningar spelar ingen roll. Allt handlar om strategiskt tänkande och den typen av aktivitet kan vara till stor nytta även i övriga livet.