Schack, ett nyttigt element i skolan

Schack är ett brädspel som funnits länge och som många fått upp intresse för. Att spela schack har många fördelar, exempelvis kan det hjälpa en person att träna upp sin koncentrationsförmåga. Nedan kommer det att presenteras fler fördelar med att spela schack och varför det är bra för barn som går i skolan.

[IMAGE=cz8Z2BeCF46Y.jpg]

Spela schack på surfplattan

[IMAGE=cHCXU4b0jtDP.jpg]

Förr i tiden kunde man endast spela schack genom att själv sätta upp ett bräde med alla schackpjäser, vilket gjorde att en del fick känslan av att det var jobbigt att spela schack. På senare år har det dock kommit en lösning på detta då man nuförtiden även kan spela schack via en applikation på sin mobiltelefon eller surfplatta, så som en ipad. Detta har möjliggjort att människor kan spela schack när de är på språng eller för att fördriva tiden på exempelvis flygplanet eller tåget.

[IMAGE=bQ1CTUeseUxA.jpg]

En fördel med att spela schack på sin surfplatta är att man kan välja att spela online och mot andra personer. Detta i sin tur kan leda till att man lär känna nya personer och på så vis får nya bekantskaper. Det finns en del som tycker det är för dyrt att köpa en surfplatta, så som en ipad. Det finns dock en lösning på detta och det är att köpa en begagnad ipad på en auktoriserad hemsida som säljer begagnade ipads till betydligt förmånligare priser än helt nya. På dessa hemsidor finns olika versioner av ipads och det finns något för alla och det går att spela schack online på alla versioner.

Schack i skolan

På senare år har forskare blivit allt mer överens om att schackspelande är ett nyttigt element i skolvärlden som ett pedagogiskt verktyg. Detta eftersom att schack får eleverna att tanketräna och träna upp sin koncentrationsförmåga. Schack tränar inte bara upp elevernas matematik och logiska tänkande utan även deras sociala kompetens.

Schack är även bra för att träna upp minnet, detta eftersom man måste tänka flera steg framåt under spelets gång. Således fungerar schack som en sorts gymnastik för hjärnan. Precis som med andra spel blir man bättre desto mer man tränar, när man har spelat schack ett antal gånger kommer man således bli bättre på att komma ihåg vilka steg man tänkt sig. Det som gör att det anses som gymnastik för hjärnan är att man måste minnas flera olika lösningar, då man aldrig vet vilket steg ens motståndare kommer ta. I sin tur innebär detta att man hela tiden måste anpassa sitt spelande.

Ett spel för alla

Ovan nämna fördelar gäller inte endast barn i skolåldern, utan det gäller för alla åldrar. En ytterligare sak som gäller för alla är att schack måste spelas när man är i rätt form. Spelet kräver mycket energi och fokus och därför gäller det att man är utvilad innan man spelar en omgång schack. Om man inte är fokuserad och utvilad spelar det inte så stor roll hur högt IQ man har eller hur bra på matte man är. Detta då ens logiska tänkande påverkas till stor del när man är trött.