Schackböcker för nybörjaren

Att spela schack med andra människor är med dagens teknologi extremt enkelt. Installera en app till din mobil, dator eller läsplatta och du har direkt tillgång till en spelarbas på hundratusentals människor, om inte miljoner. Vissa tycker dock att det kan vara lite svårt att spela mot andra människor direkt i rankade matcher. En bra start innan man ger sig ut på nätet är att lära sig grundläggande strategi, enkla öppningsmönster och generella råd. Här ger vi tips som förbereder dig för internetspelandet.

The Steps Method

Det här är en slags grundkurs i schack och används idag på massor av schackklubbar runtom i världen. Författarna Rob Brunia och Cor van Wijgerden utgår i boken från ett 6-stegsprogram som alla kommer med övningar och material att läsa in.

Första steget är att lära sig reglerna. Allt från hur pjäserna rör sig, till hur rockad och passant fungerar. Andra och tredje steget går igenom grundläggande strategi och teori kring positionering. Är det till exempel bäst att ha många pjäser på sidorna eller mitten? Svaret och mycket annat nyttigt om bland annat spelets slutskede hittas här. Steg fyra handlar mycket om att läsa fler drag framåt. Schackövningarna ökar i nivå ganska markant här eftersom syftet är att träna på att förutse många drag. Drag 5 och 6 handlar mer om teori och hur man bäst lär sig själv. En slags kurs i studieteknik som kan hjälpa även i andra områden utanför schack.

Mästare mot amatör

Det här är en riktig klassiker i schackkretsar. Den går igenom många aspekter som hittas i andra böcker, men här med ett lite unikt tillvägagångssätt. Varje ny strategi eller nytt koncept som introduceras exemplifieras i en riktig match. Matcherna är alltid mellan en stormästare och en amatör och författarna gör ett mycket bra jobb med att lära ut hur spelare kan tackla olika mönster och situationer.

Totalt är det 25 riktiga matcher som genomgås i boken och för nybörjaren finns något nytt att lära i varje match. Att utgå från riktiga matcher gör det enklare att lära, då det visar hur teorin fungerar i praktiken.

Träna schack med Jesper Hall

Jesper Hall anses av många vara en Sveriges bästa tränare för schack. Boken är endast 180 sidor lång, men lyckas trots det förklara komplicerade koncept på ett mycket pedagogiskt sätt.