Schack i litteraturen

Schack är del av vår kultur, vilket betyder att det så klart finns böcker där schack är framträdande. Vi menar då skönlitterära romaner och inte läroböcker. Här är några romaner där schack är del av storyn.

Damgambit – Walter Tevis

I romanen (originaltitel: The Queen’s Gambit) av Walter Tevis följer vi en amerikansk tjej som föds med en enastående talang för schack. Hennes föräldrar dog i en trafikolycka när hon var åtta år och hon blir mer och mer nyfiken på schack, dels som ett sätt fly från verkligheten, men också som en oändlig källa av saker att lära sig. Det är en bok där schack är en central del, men teman som dyker upp är feminism och ensamhet. Boken går att köpa ny på engelska, men den svenska översättningen tycks vara utgången. Har du vägarna förbi ett antikvariat kan du alltid kolla om den finns.

Schackklubben Tanke & Vilja – Sven-Olof Lorentzen

Det här är en bok som till större delen utspelas på en lokal schackklubb. Schack är dock inte det centrala, utan det är en skildring av Sveriges samhälle under 50- och 60-talet. Boken är snarare mysig och intressant än spännande och actionfylld.