Fördelarna med att spela schack

Att spela och leka är något de flesta av oss lär sig redan i tidig ålder. Det är även något de flesta barn tycker är kul och det utvecklar barnens egenskaper. Att leka förbättrar barnens finmotorik och rörelsemönster, samt uppmanar många gånger även till att utveckla barnens fantasi. Det är bara några av de egenskaper som spel och lek bidrar till. Det finns givetvis mycket mer och det är egenskaper som gemensamt formar barnen för framtiden.

[IMAGE=dFiDxqfliMUm.jpg]

Schack

[IMAGE=eqnBmlerdXyj.jpg]

Schack är ett spel som kanske är svårt att få de allra yngsta att börja med. Det är inte konstigt då hjärnan inte är fullt utvecklad, och då barn ofta föredrar lekar eller spel som kräver rörelse. För övriga barn och vuxna är schack ett utmärkt spel som verkligen stimulerar hjärnan på deltagarna. Det är dessutom roligt då man kan använda olika strategier och därmed vinna på mer än ett sätt.

[IMAGE=cUnqgpd234M1.jpg]

Fördelar med schack

Det finns flera fördelar med att lära sig och kunna spela schack. Det är som en typ av hjärngympa som förbättrar många av människans egenskaper. Några exempel finner du nedan:

Man får en bättre koncentrationsförmåga

När man spelar schack är det viktigt att vara koncentrerad och fokuserad. Ett enda felaktigt drag kan leda till stora förluster av viktiga pjäser. Genom att spela mycket schack kan man därför träna upp koncentrationsförmågan.

Man förbättrar minnet

Schack är ett tankespel, och det gäller därför att kunna tänka förutseende. Man måste både kunna förutse motståndarens kommande drag, men även vilka drag man själv ska göra framöver för att utmana motståndaren på bästa sätt.

Man får ett bättre logiskt tänkande

Schack kräver logiskt tänkande. Som nybörjare kan det vara svårt, men med tiden lär man sig de olika pjäsernas rörelsemönster och kan därför lära sig logiken inom schack.

Man får nya vänner

Om man tycker om schack väldigt mycket kan man gå med i en schackklubb med likasinnade och därmed skaffa nya vänner att umgås med. Nuförtiden kan man även spela schack på internet eller via olika appar. Det i sin tur är en ypperlig möjlighet att skaffa nya kontakter och vänner.

Om du har ett barn som har problem i skolan, kan schack bidra till att barnet förbättrar ovanstående egenskaper. Om barnet absolut inte är intresserad av schack, kan man även nyttja läxhjälp för att utveckla studietekniker, få studiemotivation eller vanlig läxhjälp.

För att sammanfatta schack är det inte bara ett roligt spel för människor i nästan alla åldrar. Det är även ett spel som tränar hjärnan och förbättrar olika egenskaper som man även kan nyttja i andra delar av livet. Har du inte spelat schack tidigare kan det tyckas komplicerat till en början, men ger man det bara lite tid kommer man förstå tjusningen med spelet!