Fördelar med att spela schack och andra spel

Ett av världens mest populära och äldsta brädspel är onekligen schack. Den äldsta anteckningen på ett schackspel i historien är daterad till 900-talet och spelades i Bagdad mellan en lärare och student. Att det blivit ett så populärt brädspel är föga förvånande med tanke på att vem som helst oavsett ålder kan spela det. Det räcker med att titta på Sveriges grymmaste hemsida för gamingmerch som du hittar här https://gameloot.se/ för att inse spelens popularitet. Där hittar du allt från lampor till nyckelringar som är baserade på populära spel. Du kan till och med hitta en nyckelring som föreställer ett Nintendo Game Boy. Det är utan tvekan omåttligt populärt att spela och framförallt brädspel som schack.

Schack är också ett seriöst spel som du inte vinner på grund av slumpen, utan det är helt baserat på att använda din intelligens och logiska tänkande. Det råder inget tvivel om att schackspel har många fördelar och här presenteras därför följande fördelar, vilka är:

  • Hjälper till mot depression och ångest.
  • Förbättrar ditt självförtroende.
  • Motverkar risken att få Alzheimers.
  • Ökar koncentrationen.
  • Vässar dina kognitiva färdigheter.

Fortsätt läsa för att se närmare på dessa fantastiska fördelar!

Topp 5 fördelar

1. Hjälper till mot depression och ångest. Vid stress och ångest kan schackspelet hjälpa till dig att förbli lugn och fokuserad. Eftersom schack kräver koncentration och planering tvingar det din hjärna att inte tänka på negativa tankar som kan orsaka ångest. På så vis är schack ett utmärkt sätt att hantera stressiga situationer i livet.

2. Förbättrar ditt självförtroende. Schack är ett idealiskt spel för att förbättra ditt självförtroende med tanke på att det är ett en-mot-ett-spel. Ju bättre du blir desto mer kommer du vinna och skapa en känsla av självförtroende.

3. Motverkar risken att få Alzheimers. Alzheimers är en obotlig sjukdom där hjärnceller degenerar och dör som leder till en förlust av viktiga hjärnfunktioner och minne. Detta inträffar vanligtvis vid hög ålder på grund av en brist av hjärnaktivitet. Hjärnan behöver i likhet med kroppen regelbunden träning för att må bra och schack stimulerar hjärnan och undviker därmed Alzheimers och demens. Nästa gång du köper en present till en anhörig som är långt uppe i åldern kan därför ett spel från GameLoot passa bra.

4. Ökar koncentrationen. Schackspel kräver ett kontinuerligt fokus och tålamod. Varje schackspelare måste komma ihåg tidigare drag och förstå motståndarens spelstil. Varje drag blir därför viktigt och du måste vara observant för att kunna planera nästa drag och visualisera resultatet. Alla dessa moment hjälper din hjärna att hantera liknande situationer i vardagslivet.

5. Vässar dina kognitiva färdigheter. Alla kognitiva färdigheter som används i schack är färdigheter som du har nytta av i andra aktiviteter. Du har nytta av dessa färdigheter i bland annat läsning, inlärning samt i uppgifter som kräver minne och uppmärksamhet. Att spela schack regelbundet stimulerar denna typ av kognitiva färdigheter som har stor nytta i det dagliga livet. Överlag utvecklar du hastigheten och kvaliteten på din hjärnas kognitiva färdigheter. Vidare hjälper dig detta att öka ditt självförtroende och hålla dina negativa tankar borta.