Konstiga rekord inom schack

Schack spelas av miljoner människor världen över. Vissa matcher och prestationer står över alla andra. Här listar vi några händelser och rekord i schackens långa historia.

Flest antal drag innan en pjäs blivit fångad

Matchen mellan Andrzej Filipowicz och Petar Smederevac 1966 från turneringen Rubinstein Memorial brukar beskrivas på två sätt. Den ena är att det troligen är rekordet för en proffsmatch, där flest drag gjorts utan att en enda pjäs blivit fångad. Totalt spelades 69 drag på vardera sida innan matchen blev oavgjord. Det andra sättet matchen beskrivs som är världens tråkigaste. En teori kring matchen är att båda var väldigt försiktiga spelare där den som gjorde första fångsten skulle hamna i underläge. Andra misstänker att matchen av någon outgrundlig anledning var riggad på förhand. Oavsett anledning, är det en intressant match historiskt sett, men tittar man på matchen med analyserande ögon blir man nog mest bara frustrerad.

Det ska tilläggas att det finns längre turneringsmatcher som spelats utan att någon pjäs fångats, vilket går att läsa i artiklar från chess.com och andra källor. Det beror dock på vilka regler som gäller i den specifika turneringen. Många turneringar är mer generösa i sina regler medan andra automatiskt säger att matchen är oavgjord om 50 drag spelats utan någon fångst.

Land med flest stormästare

Sovjetunionen och Ryssland har i princip alltid haft flest antal storspelare. 2018 var runt 14 % av alla registrerade stormästare från Ryssland. Kina kommer dock sakta men säkert ikapp i de flesta nationsbaserade rekorden.

Längsta matchen (antal drag)

I matchen mellan Nikolić–Arsović från 1989 spelades totalt 269 drag och slutade i remi (oavgjort). Även när det gäller tiden, är denna match i toppen. Totalt tog matchen 20 timmar och 15 minuter. Mest tid är dock en idag tråkig rekordkategori eftersom spelarna i alla moderna turneringar har ett visst antal minuter eller timmar att förfoga över.