Judit Polgár

Judit Polgár betraktas som den starkaste kvinnliga schackspelaren. Hon slutade att spela aktivt 2015, men var fram tills dess en mycket framgångsrik schackspelare, även när hon spelade med män. 2010 var hon tredje “man” för Ungerns landslag i Schack-olympiaden. Hon har vunnit mot flera äldre och nuvarande världsmästare i både klassisk schack och blixtschack. Idag är hon 43 år gammal och föddes i Ungern 1976.

Hennes spelstil var i unga år definierad av aggressivitet och ovanliga öppningar, något som gav henne många fans. Som många andra stormästare i schack, utvecklades hennes spelstil med åldern och kom att bli mer sansad och baserad på positionering.

Likt Fischers kritik mot schack, var Judit inte ett jättestort fan av så kallad objektiv schack – alltså schack baserat på rätt spel, snarare än motståndaren eller kreativitet. Hon föredrog att studera en motståndare, både spelmässigt och psykologiskt, för att på så vis få en fördel i en match.

Förutom schackspelare är hon även författare. Hon har skrivit flera barnböcker med schacktema tillsammans med sin syster Sofia Polgár som illustrerat böckerna. Sofia är även hon en högt rankad schackspelare. Idag lever hon i Israel och jobbar som konstnär.