Kända schackscener i tv och film

Schack är del av vårt samhälle på alla sätt. Schackliknelser och metaforer har använts till att förklara allt från människans psyke till företagsstrategier. Spelet är också högst framträdande i populärkulturen, vilket innebär att ett schackbräde kan hittas i massor av tv-serier och filmer. Ibland är det helt ovidkommande för storyn, ibland är det en stor del av den. Här nämner vi några tillfällen i film- och tv-historien där schack varit inblandat.

The Wire

The Wire är den kritikerrosade tv-serien om droghandeln i Baltimore. Schackscenen börjar med att “soldaterna” Wallace och Bodie sitter utomhus vid ett schackbräde. D’Angelo, seriens huvudperson i säsong 1 och 2, kommer förbi för att diskutera något, men noterar och stör sig på att de inte spelar schack på brädet, de spelar dam.

D’Angelo börjar förklara reglerna kring schack och beskriver indirekt samtidigt reglerna för droghandeln i USA som serien grundar sig på.

“The Kingpin, he moves one space in any direction he well damn chooses, because: he is the king.”

Han fortsätter:

“The rest of these motherfuckers on the team, they got his back.”

Scenen når sin toppnivå när D’Angelo förklarar böndernas (soldaternas) roll, och förklarar hur de ofta offras tidigt, men kan bli en drottning om de lyckas nå motståndarens sida:

“And the queen ain’t no bitch. She got all the moves.”

Scenen är full av metaforer och är ett praktexempel på hur schack kan användas för att berätta en historia. Sen skadar det inte att den är full av humor också.

James Bond – From Russia with Love

Bondskurken Kronsteen är strateg för USA-fientliga organisationen SPECTRE. Inledningsvis spelar Kronsteen, som också är stormästare i schack, en match mot en kanadensisk stormästare. Kronsteen vinner matchen. Schack används för att visa på bondskurkens höga intellekt – det är inte första gången detta trick används i filmer och serier. Schack är med på ett hörn i många andra Bond-filmer exempelvis, men inte så direkt som i From Russia with Love. Schack associeras ofta med högt intellekt, strategi och kämpaglöd, vilket direkt skapar känslan av att Bond är uppe mot en riktigt farlig person.

Pawn Sacrifice

Det går inte att nämna schack och filmer utan att nämna Pawn Sacrifice – filmatiseringen av legenden Bobby Fischer. Filmen har både hyllats och kritiserats men är ett måste för alla schackentusiaster där ute.

Det sjunde inseglet

Ingmar Bergmans storverk från 1957 kan också sägas vara en schackfilm, även om större delen av filmen inte alls behandlar schack. Det är snarare så att schack är filmens grund där allt annat börjar. Filmen börjar med att huvudpersonen, Antonius Block, får besök av Döden. För att dra ut på sin tid frågar Antonius om Döden inte kan tänka sig att spela ett parti schack innan han tar med Antonius till dödsriket. Döden går med på det och Antonius gör därefter allt för att dra ut på varje drag så länge som möjligt – gärna oändligt länge. En klassiker i svensk filmhistoria.